POSJETITE KURAN.BA
 
 

studenti podizu bajrak islama

Fadil Novalic | Saff br/str. 27

Saffov saradnik iz Podgorice piše o islamskom budenju medu muslimanskim studentima u glavnom gradu Crne Gore.




Ne može se desiti onome ko je zadnje tri-cetiri godine boravio u studentskom domu u Podgorici da pocne razmišljati o Islamu a da mu na um ne padne sura NASR:


"Kada dode Allahova pomoc i pobjeda, te vidiš ljude kako masovno primaju kod Boga priznatu vjeru, slavi hvalom svoga Gospodara i moli od Njega oprost. Zaista On prima pokajanje." (Prijevod znacenja)


OD VJERSKOG MRTVILA DO ISLAMSKOG BUÐENJA


Naime, do nekoliko godina unazad, ovdje je bilo potpuno vjersko mrtvilo studenata muslimana. Mnogi uopšte nisu razmišljali o vjeri u Boga, a mali broj onih koji su to iz djetinjstva nosili u srcima uglavnom je šutao. Kada dode ramazan i Bajram odlazili su kucama u svoja rodna mjesta, ako bi im to obaveze na fakultetu dozvoljavale, da bi postili i posjecivali džamije radi ibadeta.


Ali, niko nije milostiviji od Allaha dž.š. On je u srca onih koji su razumom obdareni posadio korijene Islama i samo je trebalo dodati katalizator koji ce pokrenuti te korijene da izniknu, da bujaju i cvjetaju. Prije dvije i po godine nekoliko studenata je došlo na ideju da se treba udružiti u islamskom djelovanju. Oformljeno je Udruženje studenata Sandžaka, registrovano kod Saveznog ministarstva pravde kao kulturno i zavicajno udruženje gradana.


I, pocelo se u krugovima muslimanskih studenata u Domu razgovarati o udruženju i o Islamu. Oformila se biblioteka Udruženja koja sada posjeduje oko dvije stotine knjiga, od cega je sedamdeset i osam knjiga vjerske tematike. Biblioteka posjeduje i nekoliko brojeva casopisa kao što su Sandžacke novine, Hilal i slicni. Tu su i dva broja Saffa. Poceše se farzovi Islama medu studentima sve više izvršavati. Sa Islamskom zajednicom Crne Gore je uspostavljena saradnja na dosta širokom polju djelatnosti. Studenti cesto posjecuju džamiju u Podgorici, a od ovog ramazanskog bajrama u džamiji se klanja jacija namaz u džematu. To se nije dešavalo, kako kaže sadašnji glavni imam u Podgorici, od njegovog dolaska na ovo mjesto 1980. godine, a vjerovatno ni ranije nekoliko decenija unazad. Ovaj džemat opstaje zahvaljujuci studentima, jer su za sada oni jedine džematlije na namazu. Rijedak je slucaj da im se pridruže po dva ili tri mještana.


Imam je organizovao casove sufare za desetak studenata koji su pokazali interesovanje za to.


SARADNJA STUDENATA I ISLAMSKE ZAJEDNICE


Udruženje studenata Sandžaka je organizovalo i nekoliko tribina vjerskog karaktera na kojima su govorili reis-ul-ulema Islamske zajednice Crne Gore i glavni imam u Podgorici. Ove tribine su bile dobro posjecene, jer su studenti željeli da iskoriste priliku da cuju rijeci koje ce im srce zaliti radošcu.


Izgleda da su djela studenata narocito jak utisak ostavila na glavnog podgorickog imama, na covjeka koji je preko cetrdeset godina radio kao imam u raznim mjestima bivše SFRJ, koji je susretao razne vidove vjerovanja i nevjerovanja. Zanimljive su njegove rijeci:


"Desila se jedna renesansa u životu studenata. 1937. godine ovdje je boravio i radio kao profesor Alija Nametak, koji je organizovao udruženje muslimanskih ucenika "Gajret". Poslije toga, pa sve do danas u Podgorici je omladina bila potpuno zapostavljena i vjerski neaktivna. Danas, zahvaljujuci aktivnostima i zalaganju studenata, vec se osjeca jedan pomak, preokret kod omladine na ovim prostorima.


Studenti imaju svoje udruženje, i ono je veoma hrabro dalo saopštenje o neprilikama koje se dešavaju kod nas i u našem širem okruženju.


Nadam se da ce Mešihat Islamske zajednice ubrzo ponovo pokrenuti izlaženje lista "Elif", koji je ranije izlazio u periodu od dvije godine, i tu bi nam dobro došla saradnja studenata, koji su, opet ponavljam, nakon nekoliko decenija pokrenuli muslimansku omladinu u Podgorici."


POST I NAMAZ U STUDENTSKOM DOMU


Sve u svemu, evo kako izgleda sadašnje stanje kod studenata muslimana u studentskom domu u Podgorici:


- postoji nekoliko soba u kojima se pale svjetla sa pojavom zore i u njima oko petnaestak studenata klanja sabah namaz, a u njima se uci ezan još cetiri puta tokom dana;


- tokom ramazana oko 80% studenata u domu posti, prireduju se zajednicki iftari iza kojih slijede dugacki razgovori na islamske teme, a i halva cesto svoj miris širi iz soba kroz hodnike doma;


- knjige islamske tematike se intenzivno citaju i znanje o vjeri kod studenata se širi, što se vidi iz medusobnih razgovora;


- kada bi covjek stao na stranu i posmatrao studente kada se krecu kroz hodnike doma i ispred doma, primijetio bi da braca i sestre pri susretu blago spuštaju svoje desnice na prsa, a kada bi prišao bliže mogao bi da cuje kako jedni drugima žele Božiji pozdrav, milost i blagoslov. Mogao bi i da vidi kako im sa lica zraci osmjeh ljubavi. Ta ista ljubav se izliva i iz njihovih ociju. To je ljubav kojom se medusobno vole ljudi koji idu istim putem, putem jedinog i pravednog Stvoritelja. Ta ljubav cini da sa više radosti sjednu za sto i pocnu uciti lekcije i spremati se za polaganje ispita. Cini se da sa manje opterecenja podnose nedace koje ih pogadaju.


No, ipak bi trebalo napomenuti da veliki broj naših studenata, na žalost, i dalje ostaje ravnodušan na sve ovo.